Polecane płyty indukcyjne

Eleganckie, łatwe w obsłudze i bezpieczne – to trzy główne cechy, które opisują nowoczesne płyty indukcyjne. Lecz jednak zanim przejdziemy do opisu poszczególnych cech i funkcji, warto najpierw zapoznać się z zasadą działania płyty.

Zacznijmy od przyjrzenia się samej konstrukcji urządzeń. Pod gładką, czarną powierzchnią umieszczone są zwoje miedzianego drutu. Przepływający przez nie prąd zmienny, przetwarzany jest na pole magnetyczne o niskiej częstotliwości i to właśnie jego strumień ogrzewa podstawę naczynia. Dno dedykowanych do indukcji naczyń powinno być pokryte metalem, ponieważ to w kontakcie z nim pole magnetyczne wywołuje powstawanie prądów wirowych, a w konsekwencji generowane jest ciepło. Ważnym elementem jest ten elegancki blat, który wykonany jest z tworzywa szklano-ceramicznego. Dzięki jego niskiemu współczynnikowi przewodności cieplnej nie doprowadza do nadmiernego nagrzewania się płyty. Umożliwia to utrzymanie powierzchni w czystości, ponieważ zabrudzenia i resztki potraw nie przywierają do niej tak szybko.

Co sprawia, że płyty grzewcze indukcyjne tak mocno zaczęły wypierać tradycyjne kuchnie gazowe? Zacząć trzeba od bezpieczeństwa. Posiadając tradycyjną kuchnię gazową musimy koniecznie regularnie sprawdzać instalację oraz pilnować aby dokładnie skręcać kurki z gazem. Odkręcone mogą stanowić poważne niebezpieczeństwo dla nas jak i dla otoczenia. Gaz jest słabo wyczuwalny, a „zauważamy” go dopiero w większym stężeniu. Ponadto, płyty indukcyjne posiadają funkcję blokady rodzicielskiej, która powstrzyma małych ciekawskich przed przypadkowym włączeniem urządzenia. Na korzyść płyt indukcyjnych (w porównaniu do kuchni gazowych jak i elektrycznych płyt grzewczych) przemawia możliwość połączenia powierzchni grzewczych, np. dla dużych garnków i patelni. Ta funkcja w przypadku dostępnej u nas marki Sharp, dostępna jest pod nazwą CookBridge. Kolejną i niezwykle ważną funkcją w procesie gotowania na płycie indukcyjnej, jest InductionBoost, która pozwala skrócić czas nagrzewania naczynia do kilku sekund. Ciekawym rozwiązaniem, którego nie spotkamy w tradycyjnych kuchniach, jest także AutoHeat, czyli programy do gotowania, które automatycznie dobiorą najlepszą temperaturę np. do topienia czekolady.

Rozmawiając o płytach indukcyjnych absolutnie nie można zapominać o mniejszych kosztach eksploatacji. Urządzenia te oszczędnie wykorzystują energię potrzebną do pracy, a dobrze wykorzystywana przestrzeń grzewcza pozwala obniżyć straty ciepła. Naczynia nagrzewają się bardzo szybko, dzięki czemu sprawniej można przygotować cały posiłek. Zbiór tych wszystkich cech przekłada się bezpośrednio na oszczędności oraz wysoki komfort pracy.